Iedere dag hebben we wel met papier te maken; post door de brievenbus, een document uitprinten of een kleurplaat inkleuren door de kinderen. Maar waar komt papier eigenlijk vandaan? Wij vertellen je er meer over!
Papier is al eeuwenoud. Het woord papier komt van de papyrusplant. Deze groeit aan de waterkant van rivieren in het Midden-Oosten, zoals de Nijl. Men sloeg de stengels van riet dat langs de Nijl groeide plat. Hierdoor ontstonden er vezels waar men matjes van vlocht. Na het drogen werd dit gladgeschuurd en kon je er op schrijven. De Babyloniërs gebruikten het papier als eerst, daarna volgden ook de Egyptenaren, de Grieken en de Romeinen. Het werd bijvoorbeeld gebruikt voor contracten. Later werd het aanvoeren van papyrus uit Egypte steeds duurder. Daarom schreven de mensen uit Europa ook wel op stevig perkament. Dit werd gemaakt van dierenhuiden. Er zijn nog steeds veel boeken van perkament bewaard gebleven en te vinden in musea.
De Chinees Ts’ai Lun vond uit dat papier uit plantaardige vezels kon worden gemaakt. Hij mengde textielvezels met vezels uit de bast van de moerbeiboom en maakte daaruit een vel papier. Deze brij verdunde hij met water en liet het drogen. Dit alles gebeurde in het jaar 105 na Chr. Door archeologische opgravingen werd bekend dat papier al werd gebruikt in de periode van 140 tot 87 voor Christus.
Hoe ging het toen?
Inmiddels is de werkwijze van het maken van papier flink veranderd. Vroeger was het maken van papier een arbeidsintensief project. Men maakte het papier door de stengel en de bladeren van de papyrusplant op elkaar te leggen en door het uitoefenen van druk met elkaar te verbinden. Je kunt je voorstellen dat dit een lang proces was. De papyrusrepen werden met elkaar verbonden door er met hamers op te slaan. Het sap wat uit de bladeren kwam diende als lijm tussen de repen.
En hoe gaat het nu?
Nu is het maken van papier veel makkelijker. Om van hout papiet te maken, wordt er eerst een pulp gemaakt. Dit houdt in dat er kleine houtsnippertjes worden vermengd met water. Het hout moet uiteraard goed gewassen worden. De pulp wordt steeds dunner gemaakt en uiteindelijk door een zeef gedrukt. Wanneer het door de zeef wordt gedrukt, verdwijnt er een groot deel van het water. Hierna wordt het mengsel samengeperst en gedroogd. Het papier loopt hierbij over heel veel walsen. Als het papier droog en plat is, wordt het op een grote rol gedaan. Daarna snijdt men er kleinere vellen van. Het voordeel van papier is dat je van oud papier weer nieuw papier kunt maken. Dit is dus super goed voor het milieu; minder afval en minder kappen van bomen.
Recyclen oud papier bij POS Kaart
Ook bij POS Kaart verzamelen we het oud papier. Dit wordt samengevoegd in de papierpers en daarna bij elkaar gebonden tot bundels van circa 40 kg. Deze bundels gaan vervolgens door naar Gebroeders Koot Recycling. Dit bedrijf zorgt ervoor dat ons papierafval weer terugkomt in het productieproces.